Waterontharder met Co2-injectie : prijs in België, voor- en nadelen

In dit artikel kom je alles te weten over CO2 waterontharders : prijs in België, werking, voor- en nadelen, beschikbare merken, enz.

Wil je de prijzen vergelijken van wateronthardingsmerken en installateurs in België ? Dat kan snel en gemakkelijk via onze website. Je ontvangt dan geheel vrijblijvend tot 5 gratis offertes.

Hoe werkt een CO2 waterontharder ?

De CO2 waterverzachter, die stroomopwaarts van het leidingsysteem wordt geïnstalleerd, geeft kooldioxide af aan het water dat door de leiding stroomt. Bij contact met het gas daalt de pH van het water. Deze verandering beïnvloedt de hardheid, waardoor het water zacht wordt.

Het drinken van onthard water is niet schadelijk voor de gezondheid. De ontharder vervangt gewoon de magnesium- en calciumionen in het water door natriumionen.

Het dagelijkse gebruik van dit type water levert geen problemen op. Integendeel, zacht water is zelfs beter voor de gezondheid en de huid.

De CO2-ontharder is een milieuvriendelijke oplossing om de hardheid van leidingwater te verminderen. Met andere woorden, deze apparatuur verlaagt de kalkaanslag die van nature in het water aanwezig is.

Het water zonder magnesium- en calciumionen wordt zachter en aangenamer voor gebruik. Beter nog, er is geen risico dat jouw leidingen na verloop van tijd verstopt raken.

De CO2-ontharder is de beste optie om kalk uit het water te verwijderen. Hij is eenvoudig, zuinig en wordt meestal geïnstalleerd in de buurt van de watermeter, op de watertoevoer. Zoals de naam het al verklapt, werkt het met CO2 in plaats van zout.

Deze apparatuur is efficiënter, aangezien het CO2-gas uitstekend in staat tot het oplossen van kalkaanslag. Je neemt dan ook voorgoed afscheid van witte vlekken op je apparatuur en bestek.

Met dit apparaat loopt de kalk zonder problemen het riool in.

Voordelen en nadelen van een waterverzachter met CO2 injectie

Het gebruik van een waterhontharder zonder zout is een efficiënte oplossing voor kalkaanslag in het water. Bovendien heeft dit apparaat meer voordelen dan nadelen.

Laten we de voordelen en beperkingen van de CO2-ontharder eens nader bekijken.

De voordelen

  • Enorme zuiveringscapaciteit van meer dan 150.000 liter water. Hierdoor is hij zuinig voor gebruik.
  • Milieuvriendelijk apparaat voor drinkwater, aangezien het geen verbruiksgoederen of additieven gebruikt.
  • Verbeterde smaak van leidingwater
   Een energiezuinig apparaat, omdat het alleen de benodigde hoeveelheid water behandelt.
  • CO2-waterontharders zijn beschikbaar voor betaalbare prijzen
  • Gemakkelijk te onderhouden
  • Besparingspotentieel op verschillende niveaus (ten eerste met betrekking tot de waterrekening, aangezien dit apparaat de waterstroom bevordert. Ten tweede worden jouw apparaten niet blootgesteld aan voortijdige slijtage omdat ze met kalkvrij water worden gewassen. Daardoor hoef je niet vaak te investeren in dit soort apparatuur).

De nadelen

  • Installatie vereist voldoende ruimte
  • Een CO2 ontharder moet in een goed geventileerde ruimte worden geplaatst.
  • De esthetiek van jouw interieur kan worden aangetast door de de grote cilinder. Ter herinnering: dit element is vrij moeilijk te verbergen, omdat het hoog moet worden geplaatst.
  • De installatie van deze apparatuur vereist de interventie een specialist.

Hoeveel kost een CO2 waterverzachter in België ?

De prijs van een CO2-waterontharder in België bedraagt minstens 700€. Efficiëntere apparatuur kan meer dan 2000 euro kosten. De installatiekosten kunnen variëren van 200 tot 500 euro.

Deze prijsklasse betreft een apparaat voor een gemiddeld verbruik van 4 personen. Daarnaast zijn er de kosten van ongeveer één fles CO2 per jaar. Een fles van 10 kg kost 25 euro.

De prijs van de apparatuur kan echter variëren volgens bepaalde criteria, met name

  • De capaciteit van de ontharder, deze varieert van 10 liter tot 50 liter;
  • De mate van het waterverbruik: bij een hoog verbruik is een apparaat met een grote capaciteit noodzakelijk;
  • Het merk: apparaten van bekende merken zijn waarschijnlijk duurder dan andere.

CO2 of zoutwaterontharder? Wat is het verschil?

Het hydraulische gedeelte wordt gecombineerd met een gasmeter en een manometer. Deze laatste garandeert de correcte verspreiding van CO2 en de veiligheid van het apparaat. De gasflesontvanger is het gedeelte waarin de druk en de hoeveelheid vrijgekomen gas worden beheerd.

Het scherm wordt gebruikt om de parameters van de apparatuur te regelen. Dit samenhangende geheel maakt van dit type ontharder het beste apparaat om de kalkaanslag van water op te lossen. Bovendien is het gemakkelijk te gebruiken en te onderhouden.

De zoutoplossing is een alternatief voor de CO2-verzachter. Dit betekent dat zout wordt gebruikt om hard water te ontharden.

Hier vindt de uitwisseling van magnesium- en calciumionen plaats via een harscilinder en een zoutoplossing.

De regeneratie van het heldere water is nodig om dit type ontharder te laten werken. Dit impliceert uiteraard een hoger waterverbruik.

Dit maakt de zoutwaterontharder minder zuinig dan zijn concurrent, die met CO2 werkt. Een andere nadeel is het ingewikkelde onderhoud van dit type ontharder.

Criteria voor het maken van een keuze

De keuze van een CO2-verzachter is belangrijk om er het maximale uit te halen. Hier zijn enkele parameters waarmee je rekening moet houden bij jouw keuze:

Huishoudelijk waterverbruik

Een waterontharder met een aangepaste capaciteit wordt aanbevolen voor een huishouden die uit meerdere personen bestaat.

De hardheid van het water

België staat bekend om zijn harde water. Natuurlijk kan de situatie anders zijn, afhankelijk van de gemeente waar je woont.

Daarom kan het nuttig zijn om de hardheidsgraad van het water te beoordelen voordat de apparatuur wordt aangeschaft.

Het merk ontharder

Apparatuur van grote merken is vaak duur. Zij garanderen echter een doeltreffende filtering en dus een gegarandeerde waterkwaliteit.

Zo vragen producten van een bekend merk als Hydrokube vaak een bepaalde investering. Dit merk staat synoniem voor waterontharders van hoge kwaliteit.

Wie een goede prijs-kwaliteitverhouding zoekt, kan terecht bij een Solucalc-waterontharder. Dit merk staat bekend om zijn betrouwbare apparatuur tegen de beste prijzen in België.

Pas echter op voor CO2-verzachters van een weinig bekend of onbekend merk. Dit soort apparatuur heeft vaak onaangename verrassingen in petto, vooral voor wat hun levensduur betreft.

Het budget

De prijs van waterontharders schommelt sterk, namelijk van 700 tot 3000 euro. Voorzie een vrij groot budget voor een kwalitatief apparaat.

Anderzijds is het rendement op de investering gegarandeerd met een krachtige ontharder. Deze apparatuur is ontworpen om meerdere jaren mee te gaan.

Vergelijking van de beste merken in België

Als je van plan bent een CO2 waterontharder in België te kopen, kan het merk bepalend zijn voor de keuze. Hier zijn enkele interessante merken op de markt van CO2-verzachters in België:

Hydrokube

Dit merk is verbonden met het Belgische bedrijf Greenside S.A. Hydrokube waterontharders worden in België geproduceerd. Hierdoor zijn ze betrouwbaarder in termen van kwaliteit.

Hoewel de producten van het merk relatief duur zijn, zijn ze betrouwbaar en gemakkelijk te onderhouden.

Solucalc

Deze producten zijn gericht op gebruikers die een doeltreffende oplossing zoeken om kalk uit hun water te verwijderen. Bovendien hebben de ontharders van dit merk geen onderhoud nodig.

Meer zelfs: deze merk is vrij toegankelijk. De gemiddelde prijs van SoluCalc 1-inch apparaten is bijvoorbeeld 1.415 euro (exclusief BTW en installatie).

Ecobulles

Dit bedrijf is gespecialiseerd in waterbehandeling door middel van CO2-injectie. Gezien de resultaten en de reputatie staan de toestellen bekend voor hun kwaliteit. De waterontharders van Ecobulles bevinden zich meestal in het luxe segment.

Hoe wordt de installatie en het onderhoud uitgevoerd?

Hoe installeer je een CO2 waterontharder?

Installatie in de buurt van de watermeter is een eerste vereiste bij een CO2-ontharder, ongeacht het merk. Het ruimte waarin het geïnstalleerd wordt moet volkomen vlak en goed geventileerd zijn.

Om de gasdruk te regelen moet ook een drukregelaar worden geïnstalleerd. Over het algemeen wordt het apparaat ook vaak geleverd met 5 jaar garantie.

De installatie omvat de installatie van de druksensor en de klep die op de manometer wordt aangesloten. Deze laatste, die de impulsen van de klep ontvangt, maakt de injectie van de CO2 mogelijk.

De installateur installeert hierna de eigenlijke ontharder. Hij zal het apparaat aansluiten op een stopcontact voor de werking. Deze vakman zal ook de gasfles installeren.

Sommige modellen van ontharders bieden opties om het gebruik van het apparaat te vergemakkelijken. Er kan bijvoorbeeld een test worden uitgevoerd om een mogelijke waterlek op te sporen. Het toestel reageert dan met een alarmbericht op het display wanneer het water enige tijd heeft gelopen.

Er kan ook een test worden uitgevoerd om na te gaan of er een dagelijkse overconsumptie van water is.

Onderhoud

Een van de grote voordelen van de CO2-ontharder is dat het apparaat weinig onderhoud vergt. Zolang de installatie correct is uitgevoerd, hoef je je geen zorgen te maken.

Daarom is het belangrijk om een expert in te schakelen voor de installatie van een waterontharder in België. Hij of zij zal de nodige aanpassingen doen om ervoor te zorgen dat jouw apparaat goed werkt.

Het gas moet echter worden bijgevuld wanneer de cilinder leeg is. Een gezin van vier personen heeft naar schatting 10 kg gas nodig voor een jaar. De kosten voor deze periode worden geraamd op ongeveer 25 euro met de huidige prijs per kilo gas.

Dit systeem vereist soms ook een occasionele desinfectie. Dit is nodig om bacteriën te elimineren. In dat geval kan een jaarlijkse ontsmetting voldoende zijn. Bovendien kan je dit het beste doen wanneer het apparaat op stand-by staat.

Vergeet niet dat tijdig onderhoud de sleutel is tot een lange levensduur van jouw toestel. Je mag op dit punt geen compromissen sluiten als je lang van jouw CO2-verzachter wilt genieten.

In het geval van een probleem moet je ook snel contact opnemen met een vakman om de bron van het probleem op te sporen. Dit kan gebeuren wanneer de installatie niet volgens de regels is uitgevoerd. Het is altijd aangeraden om een deskundige aan te nemen voor de installatie.

Onze mening over de CO2-verzachter

De installatie van een CO2-waterontharder is nuttig om jouw dagelijks leven te verbeteren. Het is een apparaat waarmee je kan profiteren van kwaliteitswater. Daarom wordt het gebruik ervan aanbevolen in een regio die bekend staat om zijn waterhardheid.

Concreet stelt de aanschaf van deze apparatuur je ook in staat om op lange termijn geld te besparen. Ten eerste omdat het de conditie van jouw apparatuur en toestellen behoudt.

Met een waterontharder zal je nooit meer problemen hebben met verstopte leidingen. Bovendien is het een milieuvriendelijk toestel met een laag energieverbruik.

Het onderhoudsgemak maakt het ook een praktisch apparaat voor huishoudens. De enige zorg bij het gebruik ervan is de bijvulling van gas. Maar ook hier kan je rekenen op de betaalbare prijs van deze energie in België.

Een gasfles van 10 kg kost ongeveer 25 euro. Dit is meer dan voldoende om 100 m3 water te behandelen.

Vraag een professional om advies alsook gratis en vrijblijvende offerte

over, profiteer van onze site die alle prijzen voor de installatie van een waterontharder in België vergelijkt.

Bovendien kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van professionele partners in heel België.

Lees ook onze vergelijking van wateronthardingsmerken in België.

✔️Vergelijk offertes van erkende vakmannen in je eigen regio

✔️100% gratis en vrijblijvend

✔️Bespaar zo tijd & geld!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.